Złoty Młyn

Chleb domowy

Porcja na podłużną formę o wymiarach 35×11

Składniki:

350 g mąki pszennej typ 750

150 g mąki żytniej typ 720

14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych) 

po pół szklanki pestek dyni, słonecznika i otrębów,

pół łyżki cukru

płaska łyżka soli

pół litra cieplej wody

Drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody i czekamy aż zaczną pracować. 

Mieszamy drewnianą łyżką wszystkie suche składniki, dodajemy drożdże i resztę ciepłej wody. Mieszamy do połączenia całości. 

Wykładamy do formy. Dłonią namoczoną w zimnej wodzie wyrównujemy ciasto. 

Wkładamy do zimnego piekarnika. 

Pieczemy 1 godz. w temp. 180 stopni termoobieg. 

Jeszcze ciepły wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. 

Smacznego! 

Autor przepisu Pani Małgorzata Martusewicz 

Pozostałe wpisy