Chleb domowy
Porcja na podłużną formę o wymiarach 35×11
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 750
150 g mąki żytniej typ 720
14 g suchych drożdży (lub 50 g świeżych)
po pół szklanki pestek dyni, słonecznika i otrębów,
pół łyżki cukru
płaska łyżka soli
pół litra cieplej wody
Drożdże zalewamy odrobiną ciepłej wody i czekamy aż zaczną pracować.
Mieszamy drewnianą łyżką wszystkie suche składniki, dodajemy drożdże i resztę ciepłej wody. Mieszamy do połączenia całości.
Wykładamy do formy. Dłonią namoczoną w zimnej wodzie wyrównujemy ciasto.
Wkładamy do zimnego piekarnika.
Pieczemy 1 godz. w temp. 180 stopni termoobieg.
Jeszcze ciepły wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Smacznego!
Autor przepisu Pani Małgorzata Martusewicz
Pozostałe wpisy