Najlepsza jakość

Nasze mąki są produkowane w 100% z czystych ziaren, dzięki czemu zachowujemy ich najwyższą jakość.

Nasze mąki dostarczamy do zakładów piekarniczych, cukierni, ale również Wam – prywatnym odbiorcom. My także z nich korzystamy, czego najlepszym przykładem są produkty w naszym BIO sklepie.

Złoty Młyn
Złoty Młyn

Mąka tortowa

Mąka tortowa jest najczęściej stosowanym rodzajem mąki do wypieku lekkich ciast. Jest ona wytwarzana z pszenicy, dzięki czemu zawiera więcej białka niż tradycyjna mąka uniwersalna. Ma lekką, puszystą konsystencję i delikatny smak.

Typ 450
Złoty Młyn

Mąka śląska

Mąka śląska to drobno mielona, niskobiałkowa mąka pszenna o dużej zawartości otrąb i skrobi. Jest bogata w gluten, co gwarantuje elastyczność wypieków oraz ich delikatnie wilgotną konsystencję. Idealnie sprawdza się w codziennym zastosowaniu w kuchni.

Typ 480
Złoty Młyn

Mąka wrocławska

Mąka wrocławska to wysokiej jakości mąka, która może być używana do produkcji ciast kruchych, pierogów i zagęszczania sosów. Ma delikatny smak pozbawiony goryczy i cierpkości, jest więc idealna do wypieków, ponieważ w krótkim czasie tworzy miękką konsystencję o słodkim smaku, bez nadmiernego użycia cukru.

Typ 500
Złoty Młyn

Mąka pizzeria

Mąka pszenna mocno zmielona, która idealnie sprawdzi się do wypieku pizzy. Jest wyjątkowo lekka, dzięki czemu ciasto staje się miękkie i delikatne, a po upieczeniu w piecu – chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Co ważne, ciasto nie nasiąka sosami, dzięki czemu zachowuje swoją charakterystyczną chrupkość.

Typ 00
Złoty Młyn

Mąka pszenna chlebowa

Mąka pszenna chlebowa to rodzaj mąki wytwarzanej z ziaren pszenicy zmielonych do postaci sypkiej mieszanki. Mąki używa się zazwyczaj do wypieku chlebów i bułek, a także różnego rodzaju zasmażek i zagęszczania sosu. Świetnie nadaje się również do pieczenia pizzy. Mąka o ciemniejszych kolorze spowodowanym większą ilością okrywy.

Typ 750
Złoty Młyn

Mąka żytnia chlebowa

Mąka żytnia o ciemnym kolorze i grubszej konsystencji (w porównaniu do mąki pszennej chlebowej) oraz wyraźnym smaku i aromacie z nutami orzechowymi. Zawiera duże ilości błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów (np. magnezu i cynku). Ponadto niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą z nich korzystać osoby z cukrzycą.

Typ 720
Złoty Młyn

Mąka orkiszowa

Mąka jasna pozyskiwana z 100% ziaren orkiszu. Dedykowana do wypieków jasnego pieczywa i słodkości.

Typ 650
Złoty Młyn

Mąka orkiszowa

Mąka pełnoziarnista tzn 100% ziarna trafia do mąki. Dedykowana do wypieków ciemnego pieczywa ciast, ciasteczek, naleśników.

Typ 2000
Złoty Młyn

Mąka pszenna

Mąka Domowa znajdzie szerokie zastosowanie w każdej kuchni. Dedykowana do bułek, zagęszczenia sosów, jasnego chleba.

Typ 650

Nasz BIOsklep!

Zapraszamy na nasz specjalistyczny sklep ze zdrową żywnością ekologiczną i mieszankami wypiekowymi.

Zobacz sklep
Złoty Młyn
Złoty Młyn