Chleb pszenno-żytni na zakwasie
500g mąka żytnia chlebowa 720 Złoty Kłos
500g mąka pszenna chlebowa 750 Złoty Kłos
400g zakwasu żytniego na mące żytniej chlebowej 720 Złoty Kłos
3 łyżeczki soli
4 łyżeczki czarnuszki Złoty Kłos
250g pestek słonecznika Złoty Kłos
2 łyżeczki rozmarynu
600 ml wody letniej
2 łyżki dobrej oliwy
Wszystkie składniki wyrabiamy ok 5 minut ja to robię w mikserze planetarnym
Odstawiamy do wyrośnięcia ok 3 godzin.
Dzielimy na dwie części formujemy bochenki ja używam form do chleba przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny.
Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni z termoobiegiem , ja używam też kamienia szamotowego do pizzy.
Bochenki przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy nożem.
Do piekarnika wstawiamy naczynie z kostkami lodu.
Spryskiwaczem z wodą zwilżam bochenki i piekarnik , wstawiamy i pieczemy 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy jeszcze 24 minuty.
Chleb jest gotowy, smacznego.
Autor przepisu Pan Jarosław Karolczyk
Pozostałe wpisy