Złoty Młyn

Domowy chleb

Dzień przed pieczeniem robię zaczyn: 110 g mąki chlebowej typ 750, 30 g maki żytniej typ 720,
ok. 80 g zakwasu żytniego i 140 g wody. Wymieszać i zostawić pod przykryciem do następnego dnia.

Następnego dnia: 450 g mąki chlebowej typ 750, 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 10-12 g soli
i ok 270-280 g wody (dodałam też ok 30g sezamu).

Wszystko wyrabiam kilka minut w robocie planetarnym (można też dodać 1-2 łyżki oleju lub oliwy ale niekoniecznie). Po wyrobieniu ciasto odstawiam w misce na 3-4 godziny do wyrośnięcia (przykryte folią).
W trakcie wyrastania 3 razy składam ciasto co godzinę. Po ostatnim złożeniu formuję chlebek (rękami z odrobiną oleju) i wkładam na ostatnią godzinę do wyrośnięcia w podłużnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 220 stopni i na dole piekarnika umieszczam pojemnik z wodą do zaparowania ciasta. Pieczenie (łącznie 45 minut): w foremce 20 min w temp. 220 stopni, następnie wyjąć pojemnik z wodą i dalej piec w temp. 210 stopni przez 15 minut. Ostatnie 10 minut w temp 200 stopni bez foremki. Po wyjęciu wystudzić na kratce.

Super pachnie i smakuje.  

Autor przepisu Pani Urszula Żurakowska

Pozostałe wpisy